Klik hier voor het beginscherm
 

Houd je hoofd cool met deze tips!

Op internet weet je nooit zeker met wie je te maken hebt
Vergeet niet dat mensen die je online leert kennen anders kunnen zijn dan je denkt. Iemand die zegt dat hij 14 jaar is, kan een volwassene zijn. Voeg op je profielsite (b.v. Hyves of Facebook) alleen maar mensen toe die je echt kent.

Geef nooit je persoonlijke gegevens
Je adres, telefoonnummer, of foto's kan je beter niet zomaar aan anderen weggeven. Je weet niet wat zij ermee doen.

Je password is geheim
Je password is alleen van jou, vertel het dus aan niemand. Voordat je het weet kent iedereen het. Ook mensen waarvan je liever niet hebt dat ze het weten.

Kies een goede nickname
Het is verstandig om nooit je volledige naam te noemen zoals "RobindeVries". Onbekenden kunnen hier misbruik van maken. Voorkom ook een nickname waardoor iemand weet hoe oud je bent, zoals "happygirl1999" of "vlinder12".
Dit kan mensen met verkeerde bedoelingen aantrekken.

Open nooit zomaar een bijlage
Als je bestanden, links of e-mailbijlagen (attachments) van vreemden opent, loop je de kans een virus te openen of gevaarlijke software te installeren. Ook kan je een nare afbeelding tegenkomen die je dag flink kan verpesten. Zelfs als het bestand, de link of de bijlage afkomstig is van iemand die je kent, kan je deze persoon beter eerst vragen wat het is.

Spreek niet face-2- face af
Helaas heeft niet iedereen goede bedoelingen. Als je toch afspreekt met iemand die je alleen kent via het internet, doe dat dan op een plek waar veel mensen zijn. Neem het liefst een vriend of vriendin mee en laat thuis weten waar je naar toe gaat. Neem je mobiele telefoon mee.

Reageer niet op schelden
Chatten is leuk, maar stop als het vervelend wordt of als je je niet meer veilig voelt. Reageer nooit op iemand die je online een ongemakkelijk gevoel geeft of van streek maakt. Praat er thuis over, ook als je gemene of onbeschofte e-mails krijgt. Blokkeer degene in je hyves of MSN. Je kan ook contact opnemen (mailen, bellen of chatten) met pestweb www.pestweb.nl 

Denk na voor je iets van een ander op internet plaatst
Je zou het zelf ook vervelend vinden als iemand een rare foto van jou op internet zet. Of een gemene tekst. Denk daarom zelf ook na voordat je iets van een ander op internet zet. Je kunt hiermee iemend heel erg in de problemen brengen!

Let op wat je doet voor een webcam
Reageer niet op uitnodigingen om je kleren uit te doen voor je webcam. Ook niet als je hiervoor geld krijgt aangeboden. Als jouw filmpje of foto's over het internet zwerven krijg je spijt en kan je het niet meer terugdraaien. Als er toch iets vervelends is gebeurd hoef je je er niet voor te schamen maar zoek hulp. Je bent niet de enige wie dit ooit is overkomen.

HELP
Is je toch iets vervelends overkomen op internet kijk dan onder het kopje HELP. Daar zie je waar je kunt melden of met wie je kunt praten als je ergens mee zit.

surfsafe.nl 2005
Website design en branding door MediaMonks BV
Eindredactie door tekstbureau Louise Hildebrand