Klik hier voor het beginscherm
 

Woordenboek

Account
Een account is een abonnement bij een internetprovider met een eigen e-mailadres en beveiligd met een wachtwoord.

Attachment
Een attachment is een bestand dat samen met een (e-mail) bericht verstuurd wordt.

Browser
Een browser is het programma dat je gebruikt om websites op internet te bekijken. Bekende browsers zijn Internet Explorer, Mozilla en Safari.

Chatten
Chatten is het Engelse woord voor kletsen via internet.

Cookies
Dit zijn kleine tekstbestanden die zijn bedoeld je te identificeren op een website. Zo hoef je bijvoorbeeld niet steeds een loginnaam en een wachtwoord op te geven.

Domeinnaam
Iedereen kan een eigen adres op het internet aanvragen. Vaak zijn dit bedrijven. (http://www....)

Downloaden
Downloaden is het kopiëren van bestanden van het internet naar je eigen computer. Je kan zo bijvoorbeeld muziek, teksten, plaatjes of films op je computer zetten. Maar bijvoorbeeld ook computerprogramma's.

E-mail
E-mail is de afkorting voor 'electronic mail' ofwel 'elektronische post'. Om een e-mail te versturen heb je een e-mailadres nodig. Meestal ziet een e-mailadres er zo uit: naam@provider.land. Het @-teken heet in het Nederlands apestaartje maar wordt steeds vaker als "et" (=bij) uitgesproken en gebruikt..

Hacker
Een hacker is iemand die veel verstand heeft van computers en de beveiliging daarvan. Hij gebruikt zijn kennis op de goede manier. Computerinbrekers worden ook wel hackers genoemd maar dat klopt dus eigenlijk niet.

Internet
Het woord internet komt van INTERnationaal NETwerk. Het is een wereldwijd netwerk van miljoenen computers over de hele wereld.

Link
Een link of hyperlink is een automatische verwijzing. Als je met een muis op een link komt, verandert het muispijltje in een handje. Klik je op de link dan ga je naar een ander deel van dezelfde website of naar een andere website.

Nettiquette
Nettiquette zijn de geschreven en ongeschreven (gedrags-)regels waar je je op internet aan hoort te houden.

Server
Tegenwoordig kan bijna iedere computer server (opslagplaats) zijn. Op het internet bedoelt men met server vaak een computer die informatie bewaart zoals e-mail en webpagina's. Een server wordt dan ook wel een 'host' genoemd.

Surfen
Surfen op internet wil zeggen dat je van de ene naar de andere website springt.

Spam
Ongewenste e-mail.

Online
Als je bent ingelogd ben je online. Zodra je online bent kan je met miljoenen mensen in contact komen (e-mail, chatten) en informatie zoeken (World Wide Web). Als je off line bent, is je computer niet verbonden met het internet.

Peer-to-peer (of peer2peer)
[piertoepier]
Netwerk waar je met een peer-to-peerprogramma kunt zoeken op de computers van andere gebruikers naar je favoriete muziek, film of spel. De andere gebruikers hebben ook toegang tot jouw computer.

Pop-up-vensters
Pop-up-vensters zijn vensters die boven op de website verschijnen die je wilt bezoeken.

URL
Elke website heeft een adres op internet. Het adres begint meestal met http://www. Zo'n adres heet een URL (Uniform Resource Locater).

Virus
Een virus is een klein computerprogramma dat gemaakt is om de computer in de war brengen en/of te beschadigen. Met een antivirusprogramma kan je een virus tegenhouden en je computer beschermen.

Webcam
Een webcam is een digitale videocamera die beelden opneemt. Deze beelden kunnen via internet verspreid worden.

Website
Een website of site is een plek op internet die bestaat uit verschillende webpagina's. Het startpunt van een website is een homepage.

Zoekmachine
Met een zoekmachine kan je informatie opzoeken op internet. De meest bekende zoekmachine is 'Google'.

surfsafe.nl 2005
Website design en branding door MediaMonks BV
Eindredactie door tekstbureau Louise Hildebrand